Een op vijf Nederlandse automobilisten laat partner het liefst thuis

33 procent vindt het lastig rijstijl partner niet te bekritiseren

Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 12,8 duizend kilometer op jaarbasis, waarvan het grootste gedeelte opgaat aan woon- en werkverkeer.Ondanks dat de Nederlandse overheid carpoolen al jarenlang promoot, neemt het aantal autodelers sinds 1995 gestaag af. De meest waarschijnlijke bijrijder is nog steeds de eigen partner. RDWdata.nl deed daarom onderzoek onder1.028 Nederlandse autobezitters naar hoe de Nederlandse automobilist zijn of haar partner als bijrijder waardeert. En in hoeverre kunnen zij hun commentaarvoor zich houden wanneer de rollen zijn omgedraaid? Benieuwd naar de resultaten? Je vindt ze hier.

Liever alleen autorijden

Ieder weekend trekken Nederlandse stelletjes eropuit om steden, musea of andere bezienswaardigheden te bezoeken. Eenmaal aangekomen is het vast gezellig, maar hetzelfde geldt helaas niet altijd voor de weg ernaartoe. Maar liefst een op de vijf Nederlanders rijdt liever alleen in de auto dan met zijn of haar partner naast zich. Over het algemeen laten vrouwen hun partner liever thuis dan mannen. De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual.

Bijrijders checken vaak de rijkunsten van de bestuurder

“Kijk uit! Zag je die fietser niet? Je mag hier maar zeventig hé”. Als automobilist is er waarschijnlijk niets vervelender dan een betweterige bijrijder. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 33 procent van de Nederlanders het lastig vindt om geen commentaar televeren als zijn of haar partner achter het stuur zit. Vooral dertigers kunnen hun kritiek moeilijk voor zich houden. Bekijk de visual om de verschillen tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën te zien.

Afleiding door bijrijder in auto

Autorijden heeft je volledige aandacht nodig, gevaar ligt immers altijd op de loer. Achter het stuur zit je niet te wachten op schattige kattenfilmpjes, lange verhalen en/of sappige WhatsApp conversaties. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst zestien procent van de Nederlandse automobilisten regelmatig wordt afgeleid door zijn of haar partner. Vooral mannelijke chauffeurs hebben hier last van tijdens het autorijden. De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual.

We rijden liever zelf

Veel mensen zijn erg zuinig op hun auto. Logisch, want ze zijn nogal prijzig en je bent er in veel gevallen afhankelijk van. Uit het onderzoek blijkt dat een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden zijn auto daarom liever niet uitleent aan zijn of haar partner. Zuid-Nederlanders geven hun auto het minst graag mee aan hun geliefde. Bekijk de visual om de exacte percentages per regio te zien.

Niets over boetes aan partner vertellen

Bijrijders kunnen erg handig zijn. Ze bedienen regelmatig de radio, helpen jou met het zoeken naar een vrije parkeerplek of nemen de navigatie op zich. Dit laatste lijkt niet altijd vlekkeloos te verlopen. Maar liefst dertig procent van de Nederlanders maakt namelijk weleens ruzie met zijn of haar partner over het navigeren. Vooral jongere autobestuurders kibbelen weleens met hun partner over de routeplanning. Voor de exacte cijfers per leeftijdscategorie, bekijk je de visual.

Terug naar boven