Kan ik een auto exporteren naar het buitenland?

Wilt u uw auto exporteren naar het buitenland? Dan is het handig om eerst iets meer te weten te komen over de RDW export. U wilt immers niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Wij leggen u graag uit hoe u uw auto kunt exporteren naar het buitenland en wat hier allemaal bij komt kijken. Wilt u meer weten over de RDW export? Lees verder.

Hoe exporteer ik een voertuig?

Wanneer u uw auto gaat exporteren naar het buitenland, dient u in het bezit te zijn van een geldig kentekenbewijs. Om uw auto aan te melden voor de RDW export, kunt u naar één van de keuringsstations, balies of erkende exportbedrijven gaan. Weet u niet zeker of er een erkend exportbedrijf bij u in de buurt zit? Klik hier om een erkend exportbedrijf te vinden.

Zodra uw documenten zijn goedgekeurd en de kosten van de RDW export heeft betaald, meldt de RDW het voertuig af in het kentekenregister. Dit betekent dat het voertuig vanaf dat moment niet meer in het Nederlandse kentekenregister staat en dus niet meer als Nederlands voertuig geregistreerd staat. Vervolgens kunt u een exportkenteken op uw auto monteren zodat u nog tijdelijk op de Nederlandse openbare weg kunt rijden. Na afmelding dient u uw auto binnen 14 dagen van Nederland naar het buitenland over te brengen.

Hoe kom ik aan een exportkenteken?

Een exportkenteken is een witte kentekenplaat ter vervanging van uw bestaande kentekenplaat. Een exportkentekenplaat mag u zelf maken. Het is hierbij wel van belang dat deze te allen tijde leesbaar is. Het is ook mogelijk om een exportkenteken te laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Voordat u naar het buitenland gaat, adviseren wij u tevens om vooraf uit te zoeken of u met een exportkenteken op de openbare weg mag rijden in het desbetreffende land.

Wat zijn de kosten van een auto exporteren?

Over het algemeen zijn de kosten van een auto exporteren naar het buitenland gemiddeld € 10,30. Indien u uw voertuig laat exporteren naar het buitenland bij een erkend exportbedrijf, kunnen de daadwerkelijke kosten hoger of lager uitvallen.

Welke documenten heb ik nodig bij het exporteren van een auto?

U dient bij het aanmelding van uw voertuig voor de RDW export een aantal documenten mee te nemen. Om het u makkelijk te maken, hebben we deze hieronder voor u op een rijtje gezet:

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Het kentekenbewijs met de tenaamstellingscode (of het tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en overschrijvingsbewijs
  • Kentekenplaten*
  • Een ondertekend uittreksel van de Kamer van Koophandel. 

Het uittreksel van de Kamer van Koophandel heeft u enkel nodig wanneer het voertuig op naam van een bedrijf staat. Dit uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar! Bent u niet de tekenbevoegde? Dan dient u ook een machtiging van de tekenbevoegde mee te nemen.

Wilt u voorbereid uw auto exporteren naar het buitenland?

Heeft u voldoende antwoord gekregen over u een auto kunt exporteren naar het buitenland? Wilt u er daarnaast zeker van zijn dat uw auto aan alle vereisten zoals verzekering en APK voldoet voordat u deze gaat exporteren? Maak dan gebruik van onze kentekencheck en krijg direct antwoord op al uw vragen. Zo gaat u altijd voorbereid de weg op. Heeft u nog een vraag over de RDW export of over onze kentekencheck? Neem dan contact met ons op.

*Indien er geen kentekenplaten zijn afgegeven, meldt u uw voertuig alleen af bij een keuringsstation of RDW balie.

Terug naar boven