Hoe kan ik een auto op de zaak zetten bij de RDW?

Wanneer u een auto op de naam van de zaak wilt zetten, komen hier allerlei dingen bij kijken zoals de afweging tussen zakelijk/privé en bijtellingen. Hierom doet u er verstandig aan om eerst te uit te zoeken of een auto op de zaak een verstandige keuze voor u is. In dit artikel vertellen wij u alles wat u moet weten over een auto op de zaak. Zo leggen wij stap voor stap uit hoe u een auto op de zaak kunt zetten, of elke auto op de zaak kan worden gezet, wat de voordelen hiervan zijn en wat de afwegende kosten zijn tussen zakelijk en privé rijden. Wilt u meer weten? Lees verder.

Hoe kan ik mijn auto op de zaak zetten?

Wanneer u een auto op de zaak wilt zetten, is het van belang dat uw bedrijf geen eenmanszaak is en dat u in het bezit bent van de volgende documenten:

  • Kentekenbewijs met tenaamstellingscode;
  • RDW-bevoegdheid Tenaamstelling Voertuigen;
  • RDW-certificaat waarmee u diensten bij de RDW kunt afnemen.

U kunt een auto online op de zaak zetten bij de RDW door onderstaand stappenplan te volgen. Ga allereerst naar deze pagina en vul hier de gevraagde gegevens in. Betaal vervolgens de kosten die u vooraf met de RDW heeft afgesproken. Na de online inschrijving ontvangt u een aantal e-mails van de RDW. Let op, pas wanneer u de tweede e-mail ontvangt is de auto officieel op de zaak overgeschreven.

De derde e-mail bevat een link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag met daarop het eerste deel van de tenaamstellingscode. De link in deze e-mail is 30 dagen beschikbaar. Als laatste ontvangt u binnen 3 tot 4 werkdagen via de post het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Houd er rekening mee dat de tenaamstellingscode één werkdag later wordt verzonden dan het kentekenbewijs!

auto op de zaak zetten

Bent u de tenaamstellingscode van uw voertuig kwijt geraakt? Wij leggen u hier uit hoe u deze opnieuw kunt aanvragen!

Kan je elke auto op de zaak zetten?

Officieel gezien mag elke auto op de zaak worden gezet. Hier is geen geschreven regel voor omdat de fiscus niks te maken heeft met de autokeuze. Hieruit kunnen we stellen dat de autokeuze van een bedrijf betrekking heeft op bedrijfseconomisch vlak in plaats van fiscaal vlak. Hiermee bedoelen we dat de ondernemer zelf bepaalt in hoeverre deze een zuinige en/of milieuvriendelijke auto kiest.

Met andere woorden, de fiscus mag het efficiëntie beleid van de ondernemer niet toetsen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de gekozen auto een bijdrage moet kunnen leveren aan de diensten van het bedrijf. Denk hierbij aan voldoende laadruimte of voldoende passagierscapaciteit.

Wat is het voordeel van een auto op de zaak?

Wanneer een auto op naam van de zaak staat, kunnen alle kosten die door deze auto worden gemaakt van de belasting worden afgetrokken. Hierbij kunt u denken aan brandstof, onderhoud, afschrijvingskosten maar ook parkeerkosten. Een auto op de zaak zorgt er dus voor dat de maandelijkse (en dus totale) kosten van het autorijden een stuk goedkoper uitvallen in tegenstelling tot een particuliere auto. Houd u wel rekening met de fiscale waarde van een auto?

Hoe duur mag een auto van de zaak zijn?

Zoals we al vastgesteld hadden, mag in principe elke auto op de zaak worden gezet. De aanschafwaarde speelt hierbij dus geen rol. Wel is het belangrijk dat de gekozen auto een bijdrage kan leveren aan de diensten van het bedrijf. Het bijtellingspercentage bepaalt voor een deel wat de jaarlijkse kosten zijn van een auto van de zaak. Het standaard bijtellingspercentage is 22% over de cataloguswaarde van het voertuig. Dit is bij de meeste CO₂ uitstotende auto’s het geval. Wanneer u een milieuvriendelijke auto gebruikt zoals een elektrische auto, betaalt u minder bijtelling. We geven u een voorbeeld om de bijtelling per jaar te berekenen.

Stel u heeft een CO₂ uitstotende auto van de zaak met een cataloguswaarde van € 25.000,-. Dat betekent dat de bijtelling 22% is van de cataloguswaarde, oftewel 22% van € 25.000,- = €5.500,- per jaar.

Auto van de zaak of privé?

Een belangrijke vraag die vaak gesteld wordt is of een auto van de zaak voordeliger is dan een auto in privé. Zoals u inmiddels weet, kunnen alle kosten die bij een auto komen kijken afgetrokken worden van de belasting. Dit betekent dat een auto van de zaak in vrijwel alle gevallen goedkoper uitvalt dan een auto in privé omdat de kosten van een eigen auto vrijwel altijd meer bedragen dan het te betalen belastingbedrag bij een auto van de zaak. Wanneer u uw auto van de zaak ook nog eens privé gebruikt, wordt het nóg aantrekkelijker omdat het bedrag per kilometer hierdoor nog lager uitvalt. Hierbij is het belangrijk om te weten dat wanneer een auto op de zaak staat, hier maximaal 500 kilometer per jaar privé mag worden gereden. U dient dit zelf bij te houden.

Terug naar boven