Hoe laat ik mijn auto schorsen bij de RDW?

Gaat u een tijdje naar het buitenland waardoor u uw auto voor langere tijd moet achterlaten in Nederland? Of bent u een voertuig aan het restaureren waardoor u deze een tijdje niet gebruikt? Dan raadt RDWdata u aan om uw auto tijdelijk te schorsen. Maar wat is schorsen nu eigenlijk precies? In dit artikel vertellen wij u er alles over. Zo geven wij alle voordelen van een schorsing weg en leggen wij u uit hoe een schorsing precies in zijn werk gaat. Nieuwsgierig geworden? Lees verder, we delen graag onze kennis met u! Wilt u een motor schorsen? Wij leggen u hier uit hoe u dit kunt doen.

Wat is een auto schorsen?

Wanneer u in het bezit bent van een auto, ontkomt u niet aan bepaalde kosten zoals de motorrijtuigenbelasting, APK-keuringskosten en autoverzekering. Het zou dan toch heel fijn zijn als u al deze kosten even tijdelijk niet hoefde te betalen wanneer u uw voertuig (tijdelijk) niet gebruikt. Geloof het of niet, dit is zeer zeker mogelijk! U kunt uw auto namelijk laten schorsen bij de RDW. Hierdoor geeft u in principe bij de RDW aan dat u de auto niet gebruikt en dat u daarom een ontheffing wilt hebben voor alle betalingsverplichtingen.

Vanzelfsprekend betekent dit wel dat u met een geschorst voertuig niet de weg op mag! Doet u dit wel? Dan riskeert u een boete van ongeveer € 400,-. Let op, een geschorste auto mag ook niet op een openbare plek geparkeerd staan!

Kun je een auto 3 of 6 maanden schorsen?

Nee, u kunt een auto niet voor 3 of 6 maanden schorsen. De minimale schorsingsperiode betreft namelijk 1 jaar. Echter is het ook mogelijk om te kiezen voor een schorsingsperiode van 2 of 3 jaar. Wilt u uw auto langer schorsen dan 3 jaar? Dit is geen probleem, u mag een schorsing zo vaak verlengen als u wil!

Hoe werkt het schorsen van een auto?

U kunt een auto op twee manieren schorsen bij de RDW, namelijk bij een loket en online. U kunt een auto fysiek schorsen door naar een kentekenloket bij u in de buurt te gaan en aan te geven dat u een auto wilt schorsen. Zorg er wel voor dat u een geldig legitimatiebewijs, kentekenbewijs en de tenaamstellingscode meeneemt naar het kentekenloket! Wanneer u niet direct beschikt over het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode, volstaan het tenaamstellings- en overschrijvingsbewijs hier ook aan.

Wanneer u niet naar een kentekenloket wilt gaan, kunt u er ook voor kiezen om een auto online te schorsen bij de RDW. U kunt online een schorsing aanvragen door hier in te loggen met uw DigiD* (of naar deze pagina te gaan wanneer u een RDW-certificaat heeft) en de stappen op het scherm te doorlopen. Wilt u liever gebruik maken van eHerkenning? Klik dan hier. Betaal vervolgens de kosten via iDEAL. U ontvangt na betaling een aantal e-mails van de RDW. Pas bij de tweede e-mail is uw auto officieel geschorst.

Denkt u er overigens aan om uw autoverzekering zelf stop te zetten? De RDW zal aan de Belastingdienst doorgeven dat het kenteken geschorst is waardoor de motorrijtuigenbelasting vanzelf wordt stopgezet.

*Heeft u geen DigiD? Wij leggen u hier uit hoe u deze kunt aanmaken.

Wat zijn de kosten om een auto te schorsen?

De kosten om een auto te schorsen hangen af van het gewicht en leeftijd van het voertuig en de voorgaande schorsingsperiode. Zo betaalt u een lager schorsingstarief wanneer uw auto minder dan 3500 kg weegt en deze minder dan 15 jaar oud is. In onderstaand schema tonen wij u de exacte kosten per tarief:

Normaal tarief
Schorsing jaar 1: € 75,65
Schorsing jaar 2: € 100,60
Schorsing jaar 3: € 125,55

Laag tarief
Schorsing jaar 1: € 24,95
Schorsing jaar 2: € 49,90
Schorsing jaar 3: € 74,85

Het is belangrijk om te weten dat u geen resterend bedrag terugkrijgt van de RDW indien u de schorsingsperiode eerder beëindigt!

Ik wil schorsen verlengen: wat nu?

Heeft u niet voldoende aan de schorsingsperiode van 3 jaar? Geen probleem, u kunt de schorsingsperiode eenvoudig verlengen bij de RDW! Ook dit kan wederom bij een loket of online. Wanneer u de schorsing binnen zes weken vóór de einddatum van de oorspronkelijke schorsing verlengt, behoudt u de originele schorsingsdatum plus de periode tussen de verlenging en einddatum. Verlengt u de schorsing eerder dan de 6 weken voor de einddatum? Dan vervalt de oorspronkelijke einddatum en wordt de verlengingsdatum de nieuwe schorsingsdatum plus de door u gekozen schorsingsperiode van 1, 2 of 3 jaar.

Ik wil mijn schorsing bij een loket verlengen

Wanneer u de schorsing bij een loket wilt verlengen, dient u vrijwel dezelfde stappen te ondernemen die u heeft gemaakt bij het aanvragen van een schorsing. U neemt wederom een geldig legitimatiebewijs en het kentekenbewijs plus tenaamstellingscode (of het tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs) en doorloopt de stappen met de medewerker ter plaatse.

Ik wil mijn schorsing online verlengen

U kunt uw schorsing online verlengen door hier in te loggen met uw DigiD (of naar deze pagina te gaan wanneer u in het bezit bent van een RDW-certificaat) en de betreffende gegevens in te vullen bij elke stap. Wilt u liever gebruik maken van eHerkenning? Klik dan hier. Vervolgens betaalt u de eenmalige kosten voor het verlengen van een schorsing. U ontvangt wederom een paar e-mails van de RDW en net zoals bij het aanvragen van de schorsing is de verlenging van de schorsing pas geldig vanaf de tweede e-mail. Wist u dat u uw schorsing 24 uur per dag en 7 dagen per week kunt verlengen?

Wat zijn de kosten om een schorsing te verlengen?

Waarbij het aanvragen van een schorsing werkt met een normaal en lager tarief, wordt er bij het verlengen van de schorsing gewerkt met één enkel tarief. Uiteraard speelt de schorsingsperiode hierbij wel een rol. Wij hebben de kosten om een schorsing te verlengen in onderstaand schema opgenomen:

Normaal tarief
Verlenging van 1 jaar: € 24,95
Verlenging van 2 jaar: € 49,90
Verlenging van 3 jaar: € 74,85

Ik wil schorsen opheffen: hoe werkt dat?

De schorsing van een auto vervalt automatisch na de door u gekozen schorsingsperiode. Wilt u de schorsing eerder stopzetten dan de afgesproken schorsingsdatum? Geen probleem! Dit kunt u eenvoudig en gratis bij een kentekenloket of online doen. Wilt u weten hoe dit exact in zijn werk gaat? Wij leggen het hier uit!

Terug naar boven