Hoe laat ik mijn kenteken overschrijven bij de RDW?

Wilt u weten hoe u het kenteken van een auto (online) kunt overschrijven? Wij leggen u aan de hand van 4 simpele stappen uit hoe u een kenteken (online) kunt overschrijven. Daarnaast vertellen we u ook bij welke winkels en op welke dagen u een kenteken kunt overschrijven. Zo heeft u uw zaken altijd snel en gemakkelijk geregeld! Lees verder.

Kenteken overschrijven: hoe werkt dat precies?

Wanneer u een voertuig koopt bij een RDW erkend bedrijf, kan deze de overschrijving vaak ter plekke voor u in orde maken. Hiervoor heeft u wel een geldig identiteitsbewijs nodig. Wanneer dit niet het geval is, kunt u onderstaande stappen volgen om een kenteken over te schrijven:

Stap 1: Voorbereiding

Wanneer u een kenteken gaat overschrijven, dient u het kentekenbewijs op bankpasformaat en de tenaamstellingscode mee te nemen. Wanneer u niet beschikt over deze documenten, volstaan het originele tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs ook hieraan. Vergeet als laatste ook nooit een geldig legitimatiebewijs mee te nemen!

Stap 2: Naar een RDW-locatie

Zodra u alle documenten binnen handbereik heeft, kunt u naar een RDW-locatie gaan om het kenteken over te schrijven. De medewerker ter plekke zal vervolgens de stappen met u doorlopen om het kenteken over te schrijven. Bent u nieuwsgierig naar alle RDW-locaties? Deze hebben wij hier voor u op een rijtje gezet.

Stap 3: Documenten ontvangen

Na overschrijving ontvangt u van de medewerker twee documenten, namelijk het tenaamstellingsverslag met de tenaamstellingscode deel 1 en het vrijwaringsbewijs. Dit bewijs toont aan dat het betreffende voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. De volgende werkdag krijgt u een brief met het nieuwe kentekenbewijs toegestuurd waarop het tweede deel van de tenaamstellingscode staat. Is uw voertuig eigendom van een lease- of financieringsmaatschappij? Dan ontvangt u het kentekenbewijs van uw desbetreffende maatschappij.

Stap 4: Goed bewaren!

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom altijd voor dat u de door de RDW verstrekte documenten goed bewaard. Zo raadt de RDW u aan om de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode op te schrijven op de brief die u van de RDW krijgt na overschrijving. Natuurlijk kunt u de tenaamstellingscode ook noteren in bijvoorbeeld een persoonlijk notitieboek.

Bij welke winkels in de buurt kan ik een kenteken overschrijven?

Een kenteken overschrijven kan bij een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Deze RDW-locaties zijn verspreid door heel Nederland en bevinden zich vaak in een winkel waardoor er altijd wel een RDW-locatie bij u in de buurt zit. Hierbij kunt u denken aan een PostNL servicepunt in een supermarkt zoals Jumbo en Albert Heijn maar ook aan winkels zoals Primera, Cigo, Ako en Formido. Bent u benieuwd of er een kentekenloket bij u in de buurt zit? Dit kunt u controleren op deze pagina!

Het is ook mogelijk een kenteken over te schrijven bij een RDW-keuringsstation. Om het gemakkelijk voor u te maken, hebben wij op deze pagina een overzicht voor u opgesteld met alle keuringsstations binnen Nederland. Dat is net zo handig!

Kan ik een kenteken overschrijven op zondag?

U kunt op alle werkdagen een kenteken overschrijven bij een RDW-locatie. Echter is het bij sommige kentekenloketten ook mogelijk om een kenteken over te schrijven op zaterdag en/of zondag. Deze kentekenloketten bevinden zich vaak binnen PostNL locaties. Controleer wel altijd van tevoren of een kentekenloket met de service ‘kenteken overschrijven’ bij u in de buurt geopend is in het weekend. Op de website van PostNL kunt u bekijken welke PostNL locaties in het weekend geopend zijn.

Kan ik online een kenteken overschrijven bij de RDW?

Ja, u kunt ook online een kenteken overschrijven bij de RDW. Wanneer u een kenteken online wilt overschrijven, moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet u beschikken over het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode van het betreffende voertuig. Een papieren kentekenbewijs wordt hierbij niet geaccepteerd! Ook dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands identiteitsbewijs, zoals een rijbewijs of paspoort. Als laatste heeft u ook een smartphone nodig die beschikt over een zogenaamde NFC chiplezer zodat u een identiteitscheck kunt uitvoeren. Wij leggen u hieronder in 4 stappen uit hoe u dit kunt doen:

Stap 1: Identiteitscheck

Als eerste moet u in uw DigiD de identiteit van uw identiteitsbewijs vastleggen. Heeft u nog geen DigiD? Wij leggen u hier uit hoe u deze kunt aanvragen. Om de identiteitscheck te doen, heeft u de DigiD-app nodig op uw telefoon. Vervolgens kunt u via deze stappen de identiteitscheck uitvoeren. Wanneer u de telefoon van iemand anders gebruikt, is het extreem belangrijk dat u binnen de DigiD-app gebruik maakt van uw eigen gegevens!

Stap 2: Voertuig overschrijven

Zodra u de identiteitscheck heeft uitgevoerd, kunt u het RDW kenteken van een auto online gaan overschrijven. Dat kan via deze link. Doorloop de stappen op het scherm en betaal de eenmalige kosten. Nadat u de overschrijving heeft afgerond, ontvangt u een aantal e-mails van de RDW met informatie over de overschrijving. Let op, pas wanneer u de tweede e-mail ontvangt is het voertuig daadwerkelijk overgeschreven!

Stap 3: Vrijwaringsbewijs en tenaamstellingscode

In de derde e-mail die u van de RDW ontvangt is een link bijgevoegd waar u het vrijwaringsbewijs en tenaamstellingsverslag met daarop het eerste deel van de tenaamstellingscode kunt downloaden. Zorg ervoor dat u beide documenten goed opslaat, aangezien de link in de e-mail maar 30 dagen geldig is! Bent u de tenaamstellingscode kwijt? Wij leggen u hier uit hoe u deze opnieuw kunt aanvragen.

Stap 4: Wachten op de post

Voor de laatste stap hoeft u zelf niks te doen! U ontvangt via de post namelijk het kentekenbewijs waarop het tweede deel van de tenaamstellingscode staat. Wederom geldt, zorg ervoor dat u dit bewijs goed bewaard! Wanneer het desbetreffende voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij, ontvangt u ook bij online overschrijven het kentekenbewijs van uw maatschappij.

Wat zijn de kosten van het overschrijven?

Wanneer u een kenteken gaat overschrijven, dient u eenmalig € 10,75 te betalen. Het maakt hierbij niet uit of u een overschrijving bij een kentekenloket doet of een online overschrijving. De RDW hanteert hiervoor altijd dezelfde prijs.

Terug naar boven