Hoe kan ik mijn kentekenbewijs aanvragen bij de RDW?

Ik ben mijn kentekenbewijs kwijt: wat nu?

Bent u uw kentekenbewijs kwijt? Of is deze misschien gestolen of dusdanig beschadigd dat deze niet meer leesbaar is? Dan zult u een nieuw kentekenbewijs moeten aanvragen aangezien u zonder kentekenbewijs niet kunt aantonen dat u de rechtmatige eigenaar bent van uw voertuig. Dit geldt tevens ook voor (een deel van) het papieren kentekenbewijs. Wij leggen u hieronder uit hoe u een nieuw kentekenbewijs kunt aanvragen bij de RDW.

Hoe vraag ik een nieuw kentekenbewijs aan?

Houd er rekening mee dat u enkel een nieuw kentekenbewijs kunt aanvragen bij de RDW wanneer het voertuig op uw naam staat of wanneer u toestemming heeft gekregen namens iemand anders om het kentekenbewijs aan te vragen. Bent u alleen de tenaamstellingscode kwijt? Wij leggen u hier uit hoe u deze opnieuw kunt aanvragen.

Stap 1: Meldcode opzoeken

Om een nieuw kentekenbewijs te kunnen aanvragen, dient u te beschikken over de meldcode van het voertuig. Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN), ook wel chassis- of framenummer genoemd. Dit nummer kunt u terugvinden onder de motorkap van het voertuig. Kunt u het nummer niet vinden? Op deze pagina geven wij meer methoden om de meldcode op te zoeken.

Stap 2: Kentekenbewijs aanvragen bij de RDW

U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW door naar deze pagina te gaan. Let u erop dat u de optie ‘Kentekencard met tenaamstellingscode aanvragen’ aanvinkt, aangezien u anders niet het gehele kentekenbewijs aanvraagt. Doorloop vervolgens de stappen en vul de betreffende gegevens in. De kosten voor het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs met tenaamstellingscode bedragen eenmalig € 32,60.

Hoe lang duurt het voor ik een kentekenbewijs ontvang?

Dit kan afhangen van verschillende factoren. Zo spelen de aanvraagdatum en -tijd hier beide een rol in. Wanneer u op werkdagen voor 20:00 uur een nieuw kentekenbewijs aanvraagt, wordt deze over het algemeen binnen 2 werkdagen bij u thuisbezorgd. Vraagt u een nieuw kentekenbewijs aan op werkdagen na 20:00 uur? Dan kan de bezorgtijd oplopen tot 3 werkdagen. Wanneer u een kentekenbewijs op vrijdag na 20:00 uur of in het weekend aanvraagt, heeft u het kentekenbewijs uiterlijk de eerstvolgende woensdag in huis.

Ik heb het kentekenbewijs nog niet ontvangen

Heeft u een nieuw kentekenbewijs aangevraagd en is bovenstaande bezorgtijd verstreken? Dan kan het zo zijn dat er iets is misgegaan. U dient dit zo snel mogelijk te melden bij de RDW door dit formulier in te vullen. Wederom geldt hierbij dat alleen de geregistreerde eigenaar van het betreffende voertuig dit formulier kan invullen. Houdt hierbij rekening dat aanvragen langer dan 3 maanden geleden niet meer geaccepteerd worden waardoor u een nieuwe aanvraag inclusief betaling moet doen!

Terug naar boven