Hoe kan ik mijn motor schorsen bij de RDW?

De zomer is afgelopen! Het wordt weer kouder en Nederland waardoor u minder snel geneigd bent met de motor erop uit te trekken. Ondertussen lopen de betalingsverplichtingen van uw motor wel gewoon het gehele jaar door. Is er dan niet een manier om tijdelijk van al die betalingsverplichtingen zoals APK-keuringskosten, motorrijtuigenbelasting en verzekering af te komen? Jazeker, die is er, lees verder!

Wat is een motor schorsen?

U kunt het kenteken van uw motor schorsen. Hierdoor pauzeert u als het ware alle verplichtingen die om de hoek komen kijken bij het bezitten van een motor. Het schorsen van een kenteken betekent wel dat u niet meer de openbare weg op mag met het voertuig! Wilt u weten hoe het schorsen van een motor bij de RDW in zijn werk gaat en hoe u zelf een schorsing kunt aanvragen? Lees dan verder.

Betaal ik geen wegenbelasting als ik mijn motor schors?

Nee, u betaalt geen wegenbelasting als u uw motor schorst. De RDW geeft namelijk aan de Belastingdienst door dat het kenteken geschorst is waardoor de motorrijtuigenbelasting vanzelf wordt stopgezet. Houd er wel rekening mee dat de RDW uw motorverzekering niet kan stopzetten. U dient de verzekering van uw motor dus zelf stop te zetten door contact op te nemen met uw verzekeraar.

Ik wil mijn motor schorsen bij de RDW

Een motor schorsen bij de RDW hoeft niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog, het kan op verschillende manieren! Zo kunt u uw motor online schorsen maar ook via een kentekenloket. Aan beide methoden zitten bepaalde vereisten verbonden. Zo moet de persoon die de schorsing regelt minimaal 18 jaar zijn (of 16 jaar bij een snor- of bromfiets) en moet het voertuig op uw naam of op naam van uw bedrijf staan. We zullen beide methoden hieronder even kort behandelen:

Schorsen bij een kentekenloket

Momenteel zijn er in Nederland ruim 750 bedrijven met een kentekenloket. Hierdoor is er dus altijd wel een kentekenloket bij u in de buurt. Bent u benieuwd waar u een kentekenloket bij u in de buurt kunt vinden? U kunt het hier opzoeken! Wanneer u naar het kentekenloket reist, zorg er dan voor dat u onderstaande bewijzen van de betreffende motor meeneemt:

  • Geldig legitimatiebewijs;
  • Kentekenbewijs met tenaamstellingscode*.

Zodra u bij het kentekenloket bent aangekomen, zal de medewerker ter plaatse enkele stappen met u doorlopen om de motor te schorsen. Nadat u de eenmalige schorsingskosten hebt betaald, is het opgegeven kenteken per direct geschorst.

*Het tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs worden ook geaccepteerd i.p.v. het kentekenbewijs met tenaamstellingscode.

Online schorsen

Heeft u geen zin om de deur uit te gaan? Dan kunt ook online een schorsing aanvragen. Dit kunt u doen door hier in te loggen met uw DigiD* of naar deze pagina te gaan wanneer u in het bezit bent van een RDW-certificaat. Maakt u liever gebruik van eHerkenning? Klik dan hier. Vervolgens kunt u diverse stappen op het scherm doorlopen waarbij u verschillende gegevens moet invullen. Nadat u alle stappen hebt doorlopen, kunt u de eenmalige kosten betalen via iDEAL. Na betaling ontvangt u een aantal e-mails van de RDW met informatie over de schorsing. Let op, pas wanneer u de tweede e-mail ontvangt is uw auto officieel geschorst!

*Heeft u geen DigiD? Wij leggen u hier uit hoe u deze kunt aanmaken.

Hoe lang moet een motor minimaal geschorst zijn?

Een motor moet minimaal één jaar geschorst worden. U kunt echter ook kiezen voor een schorsingsperiode van 2 of 3 jaar. Heeft u niet genoeg aan een schorsingsperiode van 3 jaar? Dan kunt u na een schorsingsperiode van drie jaar uw schorsing gewoon verlengen!

Wat zijn de kosten van schorsen?

In tegenstelling tot het schorsen van een auto werkt het schorsen van een motor met één enkel tarief. Het maakt hierbij dus niet uit hoe zwaar uw motor weegt of hoe oud deze is. Om het makkelijk voor u te maken, hebben wij een overzicht gemaakt van de kosten per schorsingsperiode:

Enkel tarief
Verlenging van 1 jaar: € 24,95
Verlenging van 2 jaar: € 49,90
Verlenging van 3 jaar: € 74,85


Kan ik de schorsing van mijn motor verlengen?

Ja, u kunt de schorsing van uw motor zo vaak verlengen als u zelf wilt. Wanneer u dit wenst te doen, kunt u simpelweg de stappen herhalen die u heeft gemaakt bij het aanvragen van de schorsing. Houd er rekening mee dat het vroegtijdig verlengen van een schorsing (eerder dan 6 weken vóór de oorspronkelijke einddatum) ervoor zorgt dat de oorspronkelijke einddatum vervalt. Uw nieuwe einddatum wordt hierdoor de verlengingsdatum plus de door u gekozen schorsingsperiode van 1, 2 of 3 jaar.

Verlengt u binnen zes weken vóór de einddatum? Dan behoudt u de originele schorsingsdatum plus de periode tussen de verlenging en einddatum. RDWdata heeft hieronder een kort overzicht opgesteld van de kosten om de schorsing van een motor te verlengen:

Enkel tarief
Verlenging van 1 jaar: € 24,95
Verlenging van 2 jaar: € 49,90
Verlenging van 3 jaar: € 74,85

Wat zijn de regels als ik mijn motor schors?

Om het voor u gemakkelijk te maken, hebben we nog eens alle regels op een rijtje gezet die om de hoek komen kijken wanneer u uw motor schorst bij de RDW:

  • De persoon die de schorsing regelt moet minimaal 18 jaar zijn (of 16 jaar bij een snor- of bromfiets);
  • U bent de rechtmatige voertuigeigenaar;
  • U mag na schorsing niet meer de openbare weg op;
  • De motor mag na schorsing niet op een openbare parkeerplek geparkeerd worden;
  • U dient uw motorverzekering na schorsing zélf stop te zetten.

Ik wil schorsen opheffen: hoe werkt dat?

De schorsing van een motor vervalt vanzelf na de door u gekozen schorsingsperiode. Wilt u de schorsing eerder beëindigen dan de oorspronkelijke einddatum? Dit is ook mogelijk, u kunt een schorsing eenvoudig en gratis opheffen bij een kentekenloket of dit online doen. Het maakt hierbij niet uit of u de schorsing van een motor of een auto wilt opheffen. Wilt u meer weten over het opheffen van een schorsing?? Wij leggen het hier uit.

Terug naar boven