Mijn RDW tenaamstellingscode is kwijt: wat nu?

Wat is een tenaamstellingscode precies?

Wanneer u een kentekenbewijs op bankpasformaat heeft, hoort hierbij altijd een tenaamstellingscode. Deze tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers en dient u bij de hand te hebben wanneer u uw auto gaat overschrijven (oftewel verkopen), schorsen, uitvoeren of zelfs slopen. Maar wat nu als u deze tenaamstellingscode kwijt bent? Geen zorgen, u kunt de code eenvoudig weer opnieuw aanvragen. En wij vertellen u exact hoe u dit kunt doen.

Handig om vooraf te weten!

Heeft u een papieren kentekenbewijs? Dan is het handig om te weten dat hierbij geen tenaamstellingscode hoort. Dit betekent dat wanneer u een deel van het papieren kentekenbewijs of het volledige kentekenbewijs kwijt bent, u een volledig nieuw kentekenbewijs nodig heeft. Een deel van het papieren kentekenbewijs kan bijvoorbeeld het overschrijvingsbewijs zijn. Wanneer u een leasevoertuig heeft, gelden hier andere regels voor. Voor een nieuwe tenaamstellingscode van een leaseauto kunt u het beste contact opnemen met de lease- of financieringsmaatschappij.

Ook is het handig om te weten dat uw oude RDW tenaamstellingscode automatisch vervalt wanneer u een nieuwe code aanvraagt.

Ik ben mijn RDW tenaamstellingscode kwijt: waar kan ik deze aanvragen?

De makkelijkste methode om de RDW tenaamstellingscode aan te vragen is wanneer het voertuig op uw naam staat en u een DigiD heeft. Heeft u geen DigiD? Wij leggen u hier uit hoe u deze kunt aanvragen.

Om een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen gaat u naar deze website waar u kunt inloggen met uw DigiD. Doorloop hier vervolgens de stappen om een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen. Wanneer u een nieuwe code aanvraagt, wordt er eenmalig slechts € 1,05 in rekening gebracht. Na aanvraag ontvangt u binnen een paar minuten twee e-mails van de RDW. Let op, pas in de tweede e-mail wordt de link naar de deel 1 van de RDW tenaamstellingscode bijgevoegd. De link naar de code blijft 40 dagen geldig, zorg er dus voor dat u het bestand binnen de link goed op slaat! Voeg dit deel samen met de tenaamstellingscode op uw kentekenbewijs en u heeft uw nieuwe RDW tenaamstellingscode!

RDW tenaamstellingscode aanvragen zonder DigiD

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat u geen DigiD heeft. Geen zorgen, ook zonder een DigiD kunt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. U betaalt hier ook eenmalig € 1,05 voor. Ga naar deze website en kies als product ‘Alleen tenaamstellingscode aanvragen’. Vul hierna uw persoonlijke gegevens en voertuiggegevens in. U dient hierbij ook het voertuigidentificatienummer in te voeren. Deze vindt u achterop uw kentekenbewijs.

Na aanvraag wordt uw nieuwe code per post naar uw adres gestuurd. Dit adres is gelijk aan het adres van de voertuigeigenaar dat bij de gemeente geregistreerd staat. Over het algemeen duurt het aanvragen ongeveer 3 tot 4 werkdagen (m.u.v. het weekend).

Waar kan ik tenaamstellingscode deel 1 én deel 2 vinden?

Wanneer u een auto nieuw koopt, ontvangt u de tenaamstellingscode als één geheel in een aparte envelop. Koopt u een voertuig tweedehands? Dan ontvangt u het 1e deel van de tenaamstellingscode ter plekke wanneer u het voertuig koopt. Het 2e deel van de code wordt bij de kentekencard bijgevoegd die wij u na aankoop toesturen. Heeft u het tweede deel van de RDW tenaamstellingscode ontvangen? Dan hoeft u enkel nog beide delen zelf samen te voegen tot één code.

Waar staan de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode?

De eerste 4 cijfers van de RDW tenaamstellingscode staan gelijk aan deel 1 van de tenaamstellingscode. Deze krijgt u - zoals u inmiddels weet - wanneer u de auto koopt. De laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode, ofwel tenaamstellingscode deel 2 zijn terug te vinden op het kentekenbewijs. Voeg deel 1 en deel 2 vervolgens samen en u beschikt over uw nieuwe tenaamstellingscode!

Kost een RDW tenaamstellingscode echt maar 1 euro?

Ja, een RDW tenaamstellingscode kost echt maar 1 euro en 5 cent! De RDW biedt altijd de laagste prijs wanneer u een nieuwe code wilt aanvragen. Hierom raden wij u altijd aan om een nieuwe tenaamstellingscode direct bij de RDW zelf aan te vragen, aangezien andere sites de code aanbieden tegen hogere prijzen.

Terug naar boven