Hoe kan ik de schorsing van een auto opheffen?

Wanneer u uw auto heeft geschorst, betekent dit dat u niet de weg op mag met de geschorste auto. Natuurlijk kan het ineens zo voorkomen dat u wel weer (regelmatig) met de auto op pad moet. Geen zorgen, u kunt de schorsing van uw auto weer eenvoudig opheffen bij de RDW. Wij leggen u uit hoe dit in zijn werk gaat en hoe u de schorsing zelf gratis kunt opheffen. Zo kunt u weer snel de weg op!

Schorsing auto opheffen bij de RDW: zo werkt dat

U kunt het opheffen van een schorsing regelen bij een RDW-kentekenloket. Om de schorsing van een auto bij de RDW gratis op te heffen, dient u te beschikken over een aantal documenten. Zo heeft u een geldig legitimatiebewijs en het kentekenbewijs met bijbehorende tenaamstellingscode nodig. Beschikt u niet over de twee laatstgenoemde documenten? Dan kunt u ook het tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs meenemen. Wanneer u bij het kentekenloket aankomt, zal de medewerker ter plaatse een aantal stappen met u doorlopen om de schorsing op te heffen. Na opheffing ontvangt u van de medewerker een papieren schorsingsbewijs waarop informatie staat over de opheffing, zoals einddatum en voertuiggegevens.

Kan ik mijn schorsing ook online opheffen bij de RDW?

Ja, u kunt uw schorsing ook gratis online opheffen bij de RDW! Dit kan op een aantal manieren. Zo kunt u hier inloggen met uw DigiD en aangeven dat u de schorsing van het gewenste voertuig wilt stopzetten. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat u een RDW-certificaat heeft (wanneer het bijvoorbeeld een auto van de zaak betreft). In dat geval kunt u naar deze pagina gaan en aangeven dat de schorsing beëindigd dient te worden. Wilt u liever gebruik maken van eHerkenning? Klik dan hier.

Zitten er kosten verbonden aan het opheffen van een schorsing?

Nee, het opheffen van een schorsing is gratis. Het is echter wel belangrijk om te weten dat u geen resterend bedrag van de RDW ontvangt wanneer u uw schorsing stopzet vóór het einde van de oorspronkelijke schorsingsperiode.

Waar moet ik allemaal rekening mee houden na het opheffen van een schorsing?

Wanneer u uw schorsing heeft opgeheven, betekent dit dat u weer met uw auto de weg op mag. Oftewel, uw auto moet weer aan de algemene verplichtingen voldoen die gesteld worden door de Nederlandse overheid. Zo moet uw auto APK-gekeurd en minimaal WA-verzekerd zijn. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de voertuigeigenaar. Uiteraard zult u na het opheffen van de schorsing ook weer motorrijtuigenbelasting gaan betalen. Houdt u zich niet aan de gestelde verplichtingen? Dan riskeert u een boete!

Terug naar boven