Waar staat de meldcode RDW?

De RDW administreert en controleert alle zaken rondom alle gemotoriseerde voertuigen in Nederland. Hierbij wordt ook gecontroleerd of elke automobilist een autoverzekering heeft afgesloten. De RDW gebruikt hiervoor een zogenoemde meldcode. Wanneer er een autoverzekering wordt afgesloten, wordt de meldcode van de betreffende auto gecommuniceerd naar de RDW door de verzekeraar zodat de RDW geïnformeerd wordt over de verzekeringsstatus van de auto. Wilt u weten waar u de meldcode RDW van uw auto kunt vinden en wat u moet doen als u de meldcode kwijt bent? Lees dan verder. RDWdata legt het u uit.

Waar staat de meldcode RDW?

De meldcode RDW bestaat uit de laatste vier cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN), ook wel chassisnummer of framenummer genoemd. Dit nummer is terug te vinden op het kentekenbewijs van de auto. Wanneer u een kentekenbewijs op bankpasformaat heeft, staat de meldcode ook apart aangegeven op de voorkant van het kentekenbewijs. Overigens staat de meldcode ook op het tenaamstellingsverslag wat u heeft gekregen tijdens de aankoop van de auto.

Wat als je de meldcode kwijt bent?

Bent u de meldcode RDW van uw auto kwijt? Doordat u bijvoorbeeld uw kentekenbewijs niet kunt vinden? Dan kunt u de meldcode RDW het gemakkelijkst achterhalen door te kijken onder de motorkap van de auto. Hier vindt u namelijk het voertuigidentificatienummer. Daarnaast kunt u de meldcode RDW ook aanvragen bij de verkoper van de auto of opvragen bij de RDW. Voor de laatstgenoemde methode moet de auto wel al op uw naam staan!

Is de meldcode altijd hetzelfde?

Ja, de meldcode van een auto blijft onveranderd omdat de meldcode gebonden is aan een individueel voertuig. De leeftijd van de auto speelt hierbij dus geen rol, evenals het aantal vorige eigenaren. Dit betekent dan ook automatisch dat het veranderen van de meldcode RDW onmogelijk is.

Waar heb ik de meldcode voor nodig?

U heeft de meldcode RDW nodig om een autoverzekering af te sluiten. Zodra de auto op uw naam staat, bent u namelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. De verzekeraar heeft hiervoor uw meldcode nodig zodat deze de RDW kan inlichten over de afgesloten verzekering. Hierdoor kan de RDW blijvend controleren of auto’s voldoen aan de gestelde verzekeringseisen. De minimale verzekeringseis is dat elke Nederlandse auto minimaal WA-verzekerd moet zijn. Bent u niet verzekerd en gaat u alsnog de weg op? Dan is een boete het gevolg.

Is de meldcode RDW hetzelfde als de RDW tenaamstellingscode?

Nee, de meldcode RDW is niet hetzelfde als de RDW tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode bestaat namelijk uit 9 cijfers en heeft als functie het bewijzen van de eigendom van een voertuig. U kunt de tenaamstellingscode nodig hebben voor het verkopen, exporteren, schorsen of slopen van het voertuig. Meer informatie over de RDW tenaamstellingscode kunt u hier vinden.

De meldcode RDW bestaat uit de laatste vier cijfers van het voertuigidentificatienummer en is nodig voor het afsluiten van een autoverzekering. U kunt het voertuigidentificatienummer en de RDW tenaamstellingscode gemakkelijk uit elkaar houden door het volgende te onthouden: het voertuigidentificatienummer bestaat uit zowel cijfers als letters waarbij de RDW tenaamstellingscode daarentegen enkel uit cijfers bestaat.

Terug naar boven