Wat is de betekenis van RDW?

Wat is de betekenis van RDW?

De RDW is een afkorting van Rijksdienst voor het Wegverkeer. Dit is de originele naam die in 1949 aan het daglicht kwam. In 1996 werd de RDW een zelfstandig bestuursorgaan zonder winstoogmerk. Hierdoor verviel de naam Rijksdienst voor het Wegverkeer en besloot men enkel nog de term RDW te hanteren. De Wegenverkeerswet 1994 duidt de RDW echter aan als Dienst Wegverkeer. In het maatschappelijk verkeer gebruikt de Wegenverkeerswet ook ook de term RDW.

De RDW administreert en registreert alle zaken rondom alle gemotoriseerde voertuigen in Nederland. Zij controleren daarnaast of alle voertuigen en bestuurders voldoen aan de wettelijke eisen die door de Nederlandse overheid zijn opgesteld. Dit betekent dat elk voertuig op de Nederlandse markt vooraf en periodiek gecontroleerd wordt door de RDW zodat het voertuig de Nederlandse weg op kan. Hierdoor komt elke bestuurder onvermijdelijk in aanraking met de RDW.

Wij leggen u hier uit of er een RDW erkend bedrijf bij u in de buurt zit. Wilt u liever direct contact opnemen met de RDW? Klik dan hier.

Terug naar boven