Wat is RDW zakelijk?

Wanneer u een voertuigbedrijf wilt starten, kan het verplicht voor u zijn om RDW zakelijk te worden. Maar wat is RDW zakelijk nu eigenlijk precies? En waarom zou u RDW zakelijk nodig hebben? Wij vertellen u er alles over. Lees verder.

Wat is RDW zakelijk?

Wanneer u in voertuigen handelt, wilt u deze voertuigen niet op uw eigen naam geregistreerd hebben. De reden waarom u dit niet moet willen is omdat u dan zelf volledig verantwoordelijk bent voor de voertuigen in uw garage. Deze verantwoordelijkheid loopt van de autoverzekering tot de motorrijtuigenbelasting tot een geldige APK.

Wanneer u gebruik maakt van RDW zakelijk, voorkomt u bovenstaande scenario’s omdat u de voertuigen in uw bedrijf in een zogenaamde bedrijfsvoorraad kunt plaatsen. Vanzelfsprekend moet uw bedrijf wel over een plek beschikken waar u de voertuigen kunt stallen. De openbare weg is van deze plek uitgesloten! Aan RDW zakelijk zitten wel aanvraag- en jaarlijkse kosten verbonden.

RDW-erkenning

RDW zakelijk heeft betrekking op meerdere werkzaamheden en aspecten binnen een voertuigbedrijf. U kunt RDW zakelijk namelijk nodig hebben om bepaalde taken uit te mogen voeren. Zo moet er een Erkenning APK worden aangevraagd wanneer u de Algemene Periodieke Keuring wilt uitvoeren of wanneer u handelingen aan de tachograaf wilt verrichten, dient u over een Erkenning Tachograaf te beschikken. Zo zijn er allerlei aspecten waarvoor u een RDW-erkenning kunt aanvragen. Klik hier voor een compleet overzicht van alle RDW-erkenningen.

Zitten er kosten aan een RDW-erkenning?

Ja, er zitten kosten verbonden aan een RDW-erkenning. Deze kosten kunnen flink uiteenlopen omdat er verschillende soorten RDW-erkenningen zijn. Zo kost het aanvragen van een Erkenning Bedrijfsvoorraad eenmalig € 199,00 en kost een Erkenning Gasinstallatie € 342,00. Aan alle erkenningen zitten ook jaarlijkse kosten verbonden. De RDW geeft in ruil voor deze jaarlijkse kosten toezicht op de afgegeven erkenningen en bevoegdheden voor een zo goed mogelijke kwaliteit van dienstverlening. De kosten per RDW-erkenning kunt u hier bekijken. Klik links op de RDW-erkenning die u wilt zien en navigeer vervolgens naar het kopje ‘Kosten’. Hier staan alle kosten uitgesplitst over eenmalig en jaarlijkse kosten.

Terug naar boven