Kwart Nederlanders heeft last van parkeerschaamte

35 procent vermijdt liever lastige parkeerplaatsen met bijrijders

Vanwege de vele verplichte lesuren is je autorijbewijs halen in Nederland veel duurder dan in andere Europese landen. Tijdens deze lessen besteden rijinstructeurs veel aandacht aan bijzondere verrichtingen, waaronder in- en uitparkeren. Je zou denken dat het met de parkeerkennis van de gemiddelde Nederlander daarom wel snor zit. Maar is dit wel zo? Hebben Nederlanders vertrouwen in hun eigen parkeerskills of laten deze volgens hen te wensen over? En in hoeverre hebben bijrijders invloed op onze zenuwen? RDWdata.nl zocht het uit en deed onderzoek onder 1.073 Nederlanders met een rijbewijs. Benieuwd naar de resultaten? Je vindt ze hier.

Vooral jonge vrouwen schamen zich voor hun parkeervaardigheden

In grote steden kan het zoeken naar een vrije parkeerplek een hele klus zijn. En als je er uiteindelijk een hebt gevonden, is hij vaak erg krap. Juist op dit soort plekken ontstaan de kleine schades die niet handig zijn voor de waarde van een auto bij verkoop. Als potentiele koper is het daarbij ook handig om een kentekencheck te doen en het schadeverleden van een auto te bekijken.

Het parkeren in een krappe plek is al uitdagend genoeg, laat staan als er ook nog eens een kritische bijrijder naast je zit. Maar liefst een kwart van de Nederlanders heeft in dit soort situaties last van parkeerschaamte. Vooral jonge vrouwen tot dertig jaar schamen zich voor hun parkeerkunsten. De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual.

Vrouwen vermijden lastige parkeerplekken met een passagier in de auto

Je kent het wel: eindeloos rondjes rijden op een parkeerterrein, op zoek naar die ene vrije parkeerspot. Na het zoveelste rondje komen jij en je bijrijder een optie tegen die best lastig lijkt te zijn. “Deze kan wel, toch?”, stelt je passagier voor. In 35 procent van dit soort gevallen rijdt de gemiddelde Nederlander het liefste door. Onder de vrouwelijke respondenten vermijdt zelfs meer dan de helft lastige parkeervakken wanneer er iemand met ze meerijdt. Check de visual om de verschillen tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën te zien.

Autobestuurders minder op hun gemak met bijrijder

Voor velen is hun auto een vertrouwde omgeving waarin alles mag en kan: troep maken, harde muziek aan, lekker meezingen en onbezorgd van A naar B rijden. Hoewel bijrijders erg gezellig zijn, zorgen zij er in sommige gevallen ook voor dat je meer op je hoede bent. Mede hierdoor voelt een derde van de Nederlanders zich meer op zijn gemak wanneer ze alleen in de auto zitten, dan met een passagier naast zich. Vooral in Flevoland rijden chauffeurs liever solo. Benieuwd naar hoe de mensen in jouw provincie hierover denken? Je vindt het in de visual.

Mannen laten bijna nooit iemand voor hen parkeren

Waar een aanzienlijk gedeelte van de respondenten bijrijders als een last ervaren, bieden ze voor anderen juist een oplossing. Zo neemt de bijrijder vaak de taak van ‘auto-dj’ op zich en helpt hij of zij met navigeren. Ook is een passagier reuzehandig bij het in- of uitparkeren, bijvoorbeeld door uit te stappen en instructies te geven. Veertien procent van de respondenten liet een bijrijder zelfs weleens het stuur overnemen bij een uitdagende parkeerplek. Met slechts vijf procent lijken vooral mannen hier te trots voor. De exacte percentages per geslacht en leeftijdscategorie, zie je in de visual.

Vooral jongeren willen een parkercursus doen

Het onderzoek laat zien dat een rijbewijs geen garantie biedt voor vertrouwen op de weg. Zeker als beginnend automobilist is het belangrijk om regelmatig de weg op te gaan en te blijven oefenen met bijzondere verrichtingen. Naast de hellingproef, keren op de weg en het ‘bochtje achteruit’, geldt dit ook voor (achteruit- en file)parkeren. Bij maar liefst zeventien procent van de respondenten lijken deze vaardigheden te zijn weggezakt. Zij zouden namelijk graag een cursus parkeervaardigheid volgen. Vooral jongeren hebben deze wens. Bekijk de visual om de exacte verdeling tussen de leeftijdscategorieën te zien.

Terug naar boven