Dagwaarde auto opvragen

Alles weten over iedere auto in Nederland

Kenteken:

  • 100% onafhankelijke waarde
  • Actuele dagwaarde, inruilwaarde en handelswaarde
  • Alle auto's op kenteken

 

Onafhankelijke dagwaarde auto

Onafhankelijke dagwaarde auto

RDWdata berekent de werkelijke waarde van een auto aan de hand van onder andere het model, het bouwjaar, de uitvoering en vele andere gegevens. Alle in Nederland geregistreerde auto's zitten in de database. Omdat wij geen auto's kopen, verkopen of verzekeren kunnen wij de waarde onafhankelijk bepalen. We hebben geen belang om u een lagere of hogere dagwaarde te berekenen.

Hoe lang blijft de dagwaarde geldig?

De dagwaarde van een auto wil simpelweg zeggen; hoeveel is een auto vandaag waard? De dagwaarde is maar één dag geldig. Dat betekent dat de dagwaarde morgen anders kan zijn. Er zijn allerlei factoren die de dagwaarde van een auto bepalen, zoals de leeftijd, staat van onderhoud en het aantal gereden kilometers. Kortom, de dagwaarde van een auto geeft dus ongeveer aan wat de kosten zijn om een gelijksoortige auto te kopen.

Wist u dat de dagwaarde van een auto mede afhankelijk is van de leeftijd van een auto? Klik hier voor meer informatie.

Wanneer heb je de dagwaarde nodig?

U kunt de dagwaarde van een auto gebruiken voor allerlei doeleinden. Wanneer u bijvoorbeeld uw auto wilt verkopen, moet u eerst de huidige waarde van uw auto weten. Aan de hand van deze huidige waarde, oftewel dagwaarde, kunt u de verkoopprijs van uw auto bepalen. Let echter wel op! De verkoopprijs kan anders uitvallen dan de dagwaarde.

Bovenstaand scenario kan ook worden omgedraaid, namelijk wanneer u op zoek bent naar een tweedehands auto. Dan is het handig om te weten hoeveel de auto daadwerkelijk waard is, zodat u niet te veel betaalt. Wanneer u echter bij een particulier een tweedehands auto koopt, is de verkoopprijs vaak gelijk aan de dagwaarde.

Dagwaarde auto

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kunt u schade rijden aan uw auto, of uw auto zelfs total loss rijden. Schade kan worden hersteld, en verzekeraars raadplegen vaak de dagwaarde van een auto om het vergoedingsbedrag te bepalen. Wanneer de herstelkosten echter hoger uitvallen dan de dagwaarde, wat dus vaak het geval is bij een total loss scenario, krijgt u de dagwaarde van uw auto uitgekeerd.

Wat is het verschil tussen dagwaarde en cataloguswaarde?

Er zit een behoorlijk verschil tussen de dagwaarde en de cataloguswaarde. De cataloguswaarde staat namelijk gelijk aan de nieuwwaarde van een auto. De nieuwwaarde is de waarde van een auto wanneer deze van de fabrieksband komt, of wat deze bij nieuw de dealer kost. De dagwaarde van een auto valt altijd lager uit dan de cataloguswaarde, vanwege bijvoorbeeld afschrijvingen en veroudering. De cataloguswaarde is daarnaast tevens een belangrijke factor om de hoogte van een autoverzekering vast te stellen.

Wat is het verschil tussen dagwaarde en inruilwaarde?

Ook de inruilwaarde is niet hetzelfde als de dagwaarde. De inruilwaarde staat voor het bedrag dat de garage u biedt wanneer u uw auto gaat inruilen tegen een andere auto. Dit bedrag is afhankelijk van dezelfde factoren die de dagwaarde van een auto bepalen.. Echter kan de dealer extra voorwaarden stellen aan een auto. Hierom is het altijd raadzaam op de hoogte te zijn van de dagwaarde, zodat u zeker weet dat u genoeg geld krijgt voor uw auto.

Wat is het verschil tussen dagwaarde en verkoopprijs?

De verkoopwaarde is mede afhankelijk van de staat van een auto. Zo kan de dagwaarde lager uitvallen dan de verkoopprijs van een auto. Wanneer u bijvoorbeeld een nieuw navigatiesysteem of compleet nieuwe stoelen heeft laten inbouwen, zal de verkoopwaarde hoger uitvallen dan dezelfde auto zonder deze attributen. Dit kan natuurlijk ook in tegengestelde richting werken wanneer een auto gebreken vertoont. De verkoopwaarde kan ook verschillen per aanbieder.

Auto waarde op kenteken via SMS

U kunt de autowaarde van een auto op basis van het kenteken direct per sms ontvangen. SMS kenteken naar 2020 en ontvang:

  • Indicatie van de dagwaarde, inruilwaarde en handelswaarde*
  • Het bouwjaar
  • De maand van kenteken deel 1
  • De APK-status
  • Datum laatste tenaamstelling
  • Nieuwwaarde van het voertuig

De data wordt samengesteld in 4 SMS-berichten, waarvan 1 bericht van € 0,90 en 3 berichten van € 3,00 (de totale kosten 9,90 plus de kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon). 2020 is geen abonnementsdienst. Ben je jonger dan 16 jaar vraag je ouders of voogd om toestemming. Meer informatie kunt u vinden op onze kenteken informatie per sms pagina. 

*Er zijn uitzonderingen bij het opvragen van de data. Lees hier de uitzonderingsgevallen.

Dagwaarde auto checken

Bent u nieuwsgierig geworden naar de dagwaarde van een auto? Vul dan nu bovenaan deze pagina het kenteken van een auto in en ontvang per SMS direct de dagwaarde, inruilwaarde en verkoopwaarde. 

Naast de dagwaarde per SMS biedt RDWdata ook een gratis kentekencheck, waarbij u de technische gegevens en de uitvoering van een auto kunt opvragen. Dat kan handig zijn om de specificaties te controleren van een auto die op marktplaats te koop staat. Lees hier de uitzonderingsgevallen. Heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op.


 

 

Terug naar boven