Wat is een RDW erkend bedrijf?

Gaat u een nieuwe auto kopen? Of misschien is uw huidige auto wel aan de beurt voor de jaarlijkse APK-keuring. In dat geval kunt u altijd het beste kiezen voor een RDW erkend bedrijf. Sterker nog, een autobedrijf mag geen APK-keuring uitvoeren zonder een RDW erkenning. In dit artikel leggen wij u uit wat een RDW erkend bedrijf exact inhoudt en wat de voordelen zijn wanneer u een auto of dienst afneemt bij een RDW erkend bedrijf. Wilt u RDW erkend worden? Wij leggen het uit! Lees verder.

Wat is een RDW erkende autodealer?

Een RDW erkende autodealer is in staat bepaalde garanties te bieden op de afname van bepaalde producten (bijvoorbeeld een nieuwe auto) en diensten zoals de APK-keuring. Zo kan de RDW ondersteuning bieden aan een persoon wanneer deze een product of dienst afneemt waar achteraf van alles mis mee blijkt te zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een teruggedraaide kilometerteller of een vervalst schaderapport. Het RDW handboek kan hierbij ook een hulpmiddel zijn. Ook mag een autodealer enkel bepaalde zaken uitvoeren wanneer deze RDW erkend is. Voorbeelden hiervan zijn het exporteren van voertuigen, APK-keuringen uitvoeren en het verrichten van handelingen aan de tachograaf. Benieuwd of er een RDW erkend bedrijf bij u in de buurt is?

Wat zijn de voordelen van een RDW erkend bedrijf

Een bedrijf met RDW erkenning brengt allerlei voordelen met zich mee, zowel voor de automobilist als voor het bedrijf zelf. Zo is de automobilist altijd verzekerd van een goede dienstverlening omdat het bedrijf volgens de (met voorzorg opgestelde) regels en richtlijnen van de RDW moet werken. Daarnaast wordt het RDW erkende bedrijf ook jaarlijks gecontroleerd op de naleving van deze regels en richtlijnen. Een RDW erkend bedrijf stimuleert dus de betrouwbaarheid in dienstverlening.

Voor RDW erkende bedrijven is het grootste voordeel dat deze APK-keuringen mogen uitvoeren. Dit mag overigens alleen wanneer het bedrijf een APK keurmeester of opgeleide monteur hiervoor in dienst heeft. Een APK-keuring genereert namelijk veel inkomsten voor een garage, al is het niet vanwege het feit dat veel mensen een APK-keuring combineren met extra onderhoud. Vanzelfsprekend is een ander bijkomend voordeel dat een autodealer hierdoor auto’s met een geldig APK-bewijs kan verkopen.

Is RDW erkenning verplicht?

Nee, als autodealer bent u niet verplicht een RDW erkenning te hebben. Echter betekent dit wel dat u minder betrouwbaarheid uitstraalt naar de buitenwereld en dat u minder diensten mag uitvoeren waardoor u mogelijk veel inkomsten misloopt. Hierdoor is de kans ook groot dat u alsnog een RDW erkenning nodig heeft wanneer u een voertuigbedrijf wilt starten.

Wanneer uw bedrijf een RDW erkenning heeft, komen daar wel bepaalde verplichtingen bij om de hoek kijken. Zo dient u mee te werken aan de jaarlijkse controle op de naleving van de regels en richtlijnen en bent u verplicht om na elke handeling de kilometerstand van het voertuig in te voeren in de database van de RDW. Dankzij deze registraties kan de RDW namelijk fraudeurs tegengaan die bijvoorbeeld kilometertellerfraude willen plegen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw NAP-kilometerstand zelf checken door gebruik te maken van onze kentekencheck!

Hoe kan ik RDW erkend worden?

U kunt een RDW erkenning aanvragen bij de RDW zelf. Er zijn allerlei erkenningen die u kunt aanvragen. Aan de aanvraag van een RDW erkenning zitten wel kosten verbonden. Deze aanvraag kosten kunnen variëren per erkenning. Daarnaast worden er (per bedrijfslocatie) ook jaarlijkse kosten voor een erkenning in rekening gebracht. De hoogte van deze kosten hangt ook af van het soort erkenning. Wilt u weten hoe u RDW zakelijk kunt gebruiken? Wij leggen het u hier uit.

Terug naar boven