Wat is het RDW handboek?

Wat is het RDW handboek? Op deze vraag zou eigenlijk iedere bestuurder in Nederland antwoord moeten kunnen geven. In de praktijk blijkt dit echter niet zo te zijn. Toch is het verstandig om te weten wat het RDW handboek is en wat hier allemaal in staat. Eén ding verklappen wij u alvast: onze kentekencheck kan een mooie aanvulling zijn op het RDW handboek. Bent u nieuwsgierig geworden? Lees dan verder.

Wat is het RDW handboek?

In het RDW handboek staat allerlei belangrijke informatie over een voertuig. Het RDW handboek geeft namelijk voor elk soort voertuig de volledige regelgeving weer. Hierbij is het belangrijk om te weten dat elk soort voertuig andere vereisten en aandachtspunten heeft. Of het nu een personenauto, zware bedrijfsauto of bosbouwtrekker is, het RDW handboek zet alle benodigde informatie op een rijtje. Deze informatie heeft betrekking op bepaalde aandachtspunten van het voertuig, namelijk:

  • Algemene Periodieke Keuring (APK);
  • Liquified Petroleum Gas (LPG);
  • Tachograaf.

Welke eisen worden er gesteld aan voertuigen?

Zoals u inmiddels weet worden er aan elk gemotoriseerd voertuig andere vereisten gesteld. Echter wordt er wel globaal op dezelfde onderdelen gecontroleerd. Zo zijn er algemene controlepunten waar op wordt gelet, zoals carrosserie, identificatie, lichten, en wielophanging. Vanzelfsprekend is er ook een regelgeving voor zowel het brandstofsysteem als de tachograaf (reisafstanden, snelheden etc.). Wilt u een volledig overzicht van de regelgeving per soort voertuig? Deze kunt u vinden op de website van de RDW.

Kan onze kentekencheck u helpen?

Omdat de RDW alle voertuigen registreert en controleert, beschikt het ook over een centrale database waarin alle gegevens van voertuigen staan. RDWdata bundelt alle openbare gegevens van de RDW en maakt deze inzichtelijk op kenteken niveau met de kentekencheck. Dankzij onze kentekencheck kunt u dus antwoord krijgen op een heleboel vragen die het RDW handboek stelt. Zo geven wij niet alleen de technische specificaties van een voertuig vrij, maar ook onder andere de APK-status, NAP-stand en de verzekeringsstatus. Heeft u na het lezen van dit artikel antwoord gekregen op de vraag ‘Wat is het RDW handboek’? Of heeft u misschien nog een vraag over onze kentekencheck? Neem dan contact met ons op.

Terug naar boven