APK geldigheid checken

Wilt u de APK geldigheid checken? Bij RDWdata bent u aan het juiste adres. Wij geven u met één klik de geldigheid van de APK. Ontdek ook waarom het belangrijk is om de APK geldigheid te checken en wat de consequenties kunnen zijn wanneer u dit niet (op tijd) doet. Lees daarnaast alles over onze kentekencheck en ontdek de waardevolle informatie die u hiermee verkrijgt. Bent u nieuwsgierig geworden? Lees verder.

De APK geldigheid checken

Elk jaar is het weer zover; de algemene periodieke keuring, oftewel APK. Tijdens deze keuring wordt het voertuig op allerlei aspecten gecontroleerd, zoals voertuigregistratie, voorruit, autogordels en wielen & banden. Wanneer uw auto een APK keuring nodig heeft, krijgt u 6 weken van tevoren een brief van de RDW met een herinnering aan de keuring. 

Via de kentekencheck van RDWdata krijgt u exact te zien wanneer uw voertuig weer APK gekeurd moet zijn. Daarnaast krijgt u nog veel meer nuttige informatie over uw voertuig, zoals de technische eigenschappen van het voertuig, kilometerstand en de datum van 1e afgifte. 

Doe de kentekencheck!

Wilt u de APK geldigheid checken van een voertuig? Klik dan hier en voer het kenteken in. Ook is het mogelijk om de kentekeninformatie per SMS te verkrijgen. De kentekencheck per SMS levert extra informatie aan, zoals een indicatie van de actuele dagwaarde, inruilwaarde en handelswaarde*. Voor deze eenmalige dienst kunt u kenteken (bijvoorbeeld 81-TDK-4) smsen naar 2020. Meer informatie over deze dienst kunt u krijgen op onze kentekeninformatie per SMS pagina.

Waarom moet u de APK geldigheid checken?

De APK is niet voor niets in het leven geroepen. Dankzij de APK keuring kan er namelijk worden gecheckt of een voertuig aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet. Zo worden gevaarlijke situaties in het verkeer uitgesloten. Ook heeft u door de APK geldigheid te checken een positieve bijdrage aan het milieu; voertuigen die teveel schadelijke stoffen uitstoten worden afgekeurd.

APK geldigheid checken

U kunt ook de APK geldigheid checken wanneer u van plan bent een tweedehands auto te kopen. Een APK keuring vlak na de aankoop van een voertuig kan hoge kosten met zich mee brengen. Denk hierbij aan allerlei reparaties aan het voertuig. Deze kosten komen uiteraard bovenop de kosten van de APK keuring zelf. Laat het voertuig dus altijd voor aankoop gekeurd zijn.

Wat zijn de consequenties?

Een APK keuring kan verschillende consequenties hebben. In het beste geval mankeert uw voertuig niets en hoeft de garage geen reparaties uit te voeren. U betaalt dus enkel de APK-keuring zelf. Helaas ligt dit in de praktijk vaak anders. Een kleine reparatie en/of vervanging is namelijk al snel aan de orde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de banden of ruitenwissers. Uw voertuig kan dus goedgekeurd worden, maar extra kosten met zich meebrengen.

Wanneer het voertuig wordt afgekeurd, heeft u twee maanden na de APK vervaldatum om het voertuig te laten repareren. Een afgekeurd voertuig betekent dat u niet met het voertuig de weg op mag, tenzij u natuurlijk onderweg bent naar de garage. Na deze twee maanden krijgt u automatisch een boete.

Als u het voertuig echter niet laat keuren, mag u nog twee maanden na de vervaldatum blijven rijden voordat het voertuig een verlopen APK krijgt. Wanneer het voertuig een verlopen APK heeft, riskeert u een boete van € 140,- excl. € 9,- administratiekosten. De politie kan tevens gemakkelijk deze voertuigen detecteren met camera’s. Laat uw voertuig dus altijd keuren.

Wilt u meer weten?

Wilt u de APK geldigheid van uw voertuig checken? Voer dan de kentekencheck uit. Zo kunt u altijd veilig aan het verkeer deelnemen. Ontvang daarnaast alle actuele gegevens die u nodig heeft bij het (ver)kopen van een voertuig. Ook kunt u via RDWdata de waarde van een auto opvragen op kenteken. Heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op.

*Er zijn uitzonderingen bij het opvragen van de data. Lees hier de uitzonderingsgevallen.

Terug naar boven