RDW informatie pagina

De RDW is een instelling die alle voertuigen en rijbewijzen in Nederland registreert. RDWdata.nl bundelt alle openbare gegevens van de RDW en maakt deze inzichtelijk op kentekenniveau met de kentekencheck. Met de kentekencheck (zoals hier rechts afgebeeld), krijgt u waardevolle informatie over de status van het voertuig, zoals juridische staat, schadeverleden, kilometerstand en nog veel meer.

De RDW een dusdanig grote organisatie dat wij van RDWdata ons goed kunnen voorstellen dat u ook vragen kunt hebben over de RDW zelf. Daarom hebben wij alle informatie die u moet weten over de RDW gebundeld in één overzichtelijke pagina. Zo vertellen we u niet alleen waar de RDW precies voor staat maar geven we ook antwoord op allerlei veelgestelde vragen rondom de RDW. Heeft u een vraag die niet tussen onze veelgestelde vragen staat? Neem dan gerust contact met ons op, we beantwoorden deze graag persoonlijk voor u.

Kenteken check RDW data

  • Gratis kentekencheck met RDW data 
  • Dagelijks meer dan 15.000+ kentekenchecks
  • Check schadehistorie, APK cataloguswaarde, huidige waarde en nog meer...

RDW: alle vragen & antwoorden

1. Hoe neem ik contact op met de RDW?

Wanneer u een vraag heeft aan de RDW kunt u altijd naar een RDW-keuringsstation of -balie bij u in de buurt gaan. U kunt ook particulier bellen naar 088 008 7447 of zakelijk bellen naar 088 008 7477. Wanneer u liever wilt e-mailen, kunt u naar dit contactformulier gaan. Ook kunt u op Facebook of Twitter een chatbericht sturen.

Lees hier alle contactmogelijkheden met de RDW
2. Wat is Mijn RDW?

Via Mijn RDW kunt u met uw digiD voertuiggegevens tot 9 jaar geleden op uw naam geregistreerd aanvragen, inzien en downloaden. Beschikt u niet over een digiD? Dan kunt u uw voertuiggegevens ook schriftelijk aanvragen.

Klik hier voor meer informatie over Mijn RDW
3. Hoe kan ik inloggen bij de RDW?

Vraag een DigiD aan indien u deze nog niet heeft. Ga vervolgens naar https://www.rdw.nl/inloggen en klik op de button ‘Log in met uw DigiD’. Voer hier uw gegevens in en klik op inloggen. U bent nu ingelogd in Mijn RDW en kunt vanuit hier uw gegevens bekijken en downloaden.

Klik hier voor een stappenplan om in te loggen bij de RDW
4. Hoe laat ik mijn kenteken overschrijven bij de RDW?

U kunt het RDW kenteken van een auto eenvoudig overschrijven bij een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Het is ook mogelijk om het RDW kenteken online over te schrijven. U betaalt voor de overschrijving eenmalig € 10,75.

Lees hier verder hoe je jouw auto laat overschrijven bij het RDW.
5. Hoe laat ik mijn auto schorsen bij de RDW?

U kunt een auto schorsen bij de RDW door op https://schorsen.rdw.nl/particulier/aanvragen in te loggen met uw DigiD. Doorloop de stappen op het scherm en vul de betreffende gegevens in. Betaal vervolgens de eenmalige kosten. Uw auto is nu geschorst! Wilt u uw auto schorsen bij een kentekenloket? Lees dan verder.

Klik hier voor meer methoden om een auto te schorsen bij de RDW
Meer vragen & antwoorden

Over de RDW

De RDW, oftewel Rijksdienst voor het Wegverkeer, is een organisatie die zich bezighoudt met alle zaken rondom alle gemotoriseerde voertuigen in Nederland. De core business van de RDW is het registreren van alle voertuigen en rijbewijzen in Nederland. Hierbij wordt gecontroleerd of alle voertuigen en bestuurders voldoen aan de wettelijke eisen welke door de overheid zijn opgesteld.

Lees meer over de RDW

Wat is de RDW?

De RDW, oftewel Rijksdienst voor het Wegverkeer, is een organisatie die zich bezighoudt met alle zaken rondom alle gemotoriseerde voertuigen in Nederland. De core business van de RDW is het registreren van alle voertuigen en rijbewijzen in Nederland. Hierbij wordt gecontroleerd of alle voertuigen en bestuurders voldoen aan de wettelijke eisen welke door de overheid zijn opgesteld. Hierbij wordt de focus voornamelijk gelegd op het monitoren van de veiligheid en milieueisen van de voertuigen. Elk voertuig op de Nederlandse markt dient dus vooraf gecontroleerd te zijn door de RDW. Dat betekent dat u onvermijdelijk in aanraking komt met de RDW wanneer u een voertuig wilt (ver)kopen en/of verzekeren.

Een stukje geschiedenis

De RDW, de vroegere Rijksdienst voor het Wegverkeer, is ontstaan in 1949. In die tijd focuste de RDW voornamelijk op het controleren van de technische staat van taxi’s, autobussen en treinen. Dit was een vrij lastige taak, aangezien elke provincie toendertijds haar eigen keuringseisen stelde aan een gemotoriseerd voertuig. Hierdoor besloot men al snel alle keuringseisen en -procedures over het gehele land gelijk te trekken. Vanwege de enorme toename in gemotoriseerde voertuigen werd er twee jaar later besloten dat elk gemotoriseerd voertuig in Nederland voorzien moest zijn van een uniek centraal afgegeven kenteken. Hierdoor kreeg de RDW er een nieuwe belangrijke taak bij, namelijk de verantwoordelijkheid voor de kentekenregistratie.

Wat is de RDW?Sinds de invoering van kentekens is de RDW zo enorm hard gegroeid dat het in 1996 een zelfstandige status heeft gekregen. Hierdoor werd het een ‘ZBO’ oftewel een zelfstandig bestuursorgaan zonder winstoogmerk. Dit houdt in dat de RDW een uitvoerend orgaan is dat onder ministerieel toezicht staat. De minister van Infrastructuur en Waterstaat is hierbij verantwoordelijk voor de wet- en regelgeving. Er is daarnaast sprake van een strikte scheiding in de taken en verantwoordelijkheden tussen ministerie en RDW, aangezien de beleidsvoorbereiding en uitvoering is opgedragen aan de RDW.

De wijziging in bestuursorgaan zorgde er tevens ook voor dat de naam ‘Rijksdienst voor het Wegverkeer’ verviel en dat de afkorting ‘RDW’ gehanteerd werd.

Taken van de RDW

De RDW beschikt over een zeer ruim takenpakket. Het bijhouden van alle zaken rondom voertuigen is immers geen gemakkelijke taak. Het takenpakket van de RDW kan worden opgedeeld in de volgende vier kerntaken:

  • Toelating van voertuigen;

  • Registratie & informatieverstrekking van voertuigen;

  • Controle & toezichthouding;

  • Document afgifte.

Toelating van voertuigen

Omdat elk gemotoriseerd voertuig in Nederland dient te beschikken over een geldig en uniek kenteken, is het toelaten van voertuigen en voertuigonderdelen op de Nederlandse en Europese markt, een zeer belangrijke taak van de RDW. Om deze taak uit te voeren, heeft de RDW een keuringscentrum en testbaan in Lelystad. Hier worden voertuigen gekeurd op allerlei verschillende factoren zoals maximale belasting, brandstofsystemen en milieu, stuurinrichting en algemene bouwwijze. Hierbij wordt ook een duidelijk onderscheid gemaakt tussen het type auto, denk hierbij aan een personenauto of bedrijfsauto. Hier kunt u een overzicht vinden van alle wettelijke eisen aan een gemotoriseerd voertuig.

Registratie & informatieverstrekking van voertuigen

Wanneer er een kenteken wordt verstrekt aan een nieuw voertuig, wordt deze ook automatisch geregistreerd bij de RDW. Dit betekent dat elk voertuig een geldig kenteken en kentekenbewijs heeft. Dankzij deze registratiegegevens kan de RDW allerlei belangrijke informatie bijhouden van een voertuig. Zo registreert de RDW sinds januari 2014 de kilometerstanden van elk voertuig zodat het terugdraaien van kilometerstanden - wat overigens een strafbaar feit is - kan worden vermeden. Daarnaast houdt de RDW ook andere gegevens van een voertuig bij, zoals het voertuigrapport, gegevens over de voertuigeigenaar en informatie over de emissieklasse. Demissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon het voertuig is. Vanzelfsprekend worden alle gegevens goed en zorgvuldig behandeld en beschermd. Klik hier om de uitgebreide privacyverklaring van de RDW te lezen.

Controle & toezichthouding

Het controleren van de technische staat van gemotoriseerde voertuigen is nog steeds een belangrijke taak van de RDW. Hiermee is de RDW toezichthouder van de RDW autokeuring. De meer gangbare naam is de APK (Algemene Periodieke Keuring). Deze keuring is voor iedere bestuurder die in het bezit is van een gemotoriseerd voertuig wettelijk verplicht. Zo worden er allerlei belangrijke functies van het voertuig getest zoals de remmen, banden, wielophanging en ook de voertuigregistratie. Om de kwaliteit van de APK te waarborgen, is de RDW tegelijkertijd ook toezichthouder op de staat van de RDW erkende bedrijven die de APK uitvoeren. Indien een bestuurder zich niet houdt aan de APK vervaldatum, kan de RDW in samenwerking met het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) een boete opleggen van € 140,-.

Document afgifte

Elk geregistreerd voertuig in Nederland beschikt over een bijhorend kentekenbewijs. Dit kentekenbewijs heeft de RDW in het leven geroepen zodat een voertuigeigenaar in staat is om aan te tonen dat deze daadwerkelijk in bezit is van een voertuig. In 2014 is het papieren kentekenbewijs vervangen door het hedendaagse kentekenbewijs. De functie van beide bewijzen is echter volledig hetzelfde.

Op deze documenten staat allerlei informatie over het voertuig, zoals de tenaamstellingscode, technische voertuiggegevens, datum tenaamstelling en gegevens over de voertuigeigenaar. Als u de weg op gaat, dient u te allen tijde het kentekenbewijs bij u te hebben aangezien de politie erom kan vragen. Wanneer u deze niet kunt tonen riskeert u een boete van € 45,-.

RDWdata, dé plek voor alle auto informatie

De gegevens die de RDW verzamelt zijn openbaar in Nederland. Dat betekent dat ook u deze openbare gegevens kunt inzien (m.u.v. persoonsgegevens). Het maakt hierbij ook niet uit of u de gegevens wilt inzien van uw huidige auto of van een potentiële tweedehands auto.

RDWdata.nl bundelt alle openbare gegevens van de RDW en maakt deze inzichtelijk op kenteken niveau met de kentekencheck. Zo kunt u via een paar simpele stappen te weten komen of uw APK-datum bijna verstrijkt of wat de dagwaarde is van uw huidige auto. Of misschien wilt u zeker weten dat u niet teveel betaalt voor uw autoverzekering? RDWdata.nl biedt daarnaast ook de mogelijkheid om een NAP check uit te voeren. Vul het kenteken hier in en krijg direct antwoord op al uw vragen. Wist u ook dat RDWdata.nl de mogelijkheid biedt om direct een inspectie aan te vragen. Heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op.

Kenteken check RDW data

  • Gratis kentekencheck met RDW data 
  • Dagelijks meer dan 15.000+ kentekenchecks
  • Check schadehistorie, APK cataloguswaarde, huidige waarde en nog meer...
Terug naar boven