Wat is het bouwjaar van mijn auto?

Wat is het bouwjaar van mijn auto? Kunt u deze vraag beantwoorden? Wanneer u geen antwoord heeft op deze vraag, kunt u ook minder goed de waarde van uw auto inschatten. De waarde van een auto is namelijk deels afhankelijk van het bouwjaar waarin deze voltooid is. Ook speelt het bouwjaar een rol tot welke serie een specifieke auto hoort. RDWdata geeft u via de kentekencheck inzicht in alle waardevolle informatie met betrekking tot een auto. Lees snel verder.

Wat is het bouwjaar van mijn auto?

Het is belangrijk om te weten dat de datum van eerste toelating niet altijd gelijk hoeft te zijn aan het bouwjaar. Dit is omdat auto’s in het verleden konden dienen als diplomatenauto’s en een speciaal CD kenteken hadden. Wanneer deze auto’s werden verkocht, werd dit speciale kenteken vervangen door een normaal kenteken. Pas op dit moment werd de datum van eerste toelating geregistreerd voor een auto.

De meest voor de hand liggende manier om het bouwjaar van een auto te achterhalen is het checken van het kentekenbewijs. Op het kentekenbewijs staat namelijk allerlei informatie over de auto. Denk hierbij de tenaamstelling datum, datum van eerste toelating maar ook de datum van eerste toelating in Nederland. Natuurlijk moet u hierbij wel beschikken over het kentekenbewijs.

Chassis- of framenummer

Wanneer u twijfelt of de datum van eerste toelating correct is, kunt u altijd kijken naar het chassis- of framenummer. Dit voertuigidentificatienummer staat aangegeven op de achterkant van het kentekenbewijs. Beschikt u niet over het kentekenbewijs? Geen probleem. Het chassis- of framenummer is namelijk ook altijd verwerkt in de auto zelf. Vaak is dit nummer aan de bestuurderskant op een plaatje gegraveerd.

Het chassis- of framenummer bestaat uit een aantal cijfers en letters en deze hebben allemaal een functie. Dit nummer zal nooit liegen over het bouwjaar van een auto. De tiende positie van dit nummer geeft het bouwjaar van uw auto aan. Deze tabel helpt u bij het vinden van het bouwjaar van uw auto.

U kunt het bouwjaar van een auto echter veel sneller te weten komen. Wanneer u gebruik maakt van de kentekencheck, krijgt u eenvoudig en direct toegang tot allerlei waardevolle informatie met betrekking tot een auto, inclusief het bouwjaar!

RDWdata kentekencheck per SMS

Ook kunt u de kentekencheck per SMS doen. U kunt namelijk kenteken smsen naar 2020. Dus bijvoorbeeld 81-TDK-4. Hierbij ontvangt u naast het bouwjaar van een auto nog veel meer gegevens die een rol spelen bij het (ver)kopen van een auto, zoals het aantal eigenaren, schadeverleden en APK-status. Meer informatie kunt u vinden op onze kentekeninformatie per sms pagina.

Ook kunt u via RDWdata de waarde van een auto opvragen op kenteken. Heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op.

*Wel zijn er uitzonderingen bij het opvragen van de data. Lees hier de uitzonderingsgevallen.

Terug naar boven