Wilt u de wegenbelasting van een motorrijtuig op kenteken opvragen? Via RDWdata kan dit zeer eenvoudig en snel gedaan worden. Om de wegenbelasting op kenteken op te vragen smst u het kenteken naar 2020. Dus bijvoorbeeld 81-TDK-4. Naast de wegenbelasting op kenteken ontvangt u bij deze dienst tevens nog veel meer waardevolle informatie over uw voertuig.
Bent u benieuwd geworden naar de informatie die wij u te bieden hebben? Lees dan snel verder. We leggen u namelijk ook graag uit welke factoren invloed hebben op de hoeveelheid te betalen wegenbelasting en waarom u uw wegenbelasting altijd op tijd moet betalen.
Ontvang de wegenbelasting op kenteken
Door de wegenbelasting op kenteken op te vragen, bespaart u uzelf een hoop onderzoek en rekenwerk. Via onze kentekencheck per SMS ontvangt u niet alleen de wegenbelasting op kenteken, maar ook de hoeveelheid te betalen rente, onderhoud, verzekering en brandstof per maand. Naast deze gegevens geeft RDWdata u ook een indicatie van de actuele dagwaarde, inruilwaarde en handelswaarde van het voertuig*.
Verdere gegevens die u ontvangt via onze kentekencheck per SMS zijn:
- Het bouwjaar;
- De maand van kenteken deel 1;
- De APK-status;
- Datum laatste tenaamstelling;
- Nieuwwaarde van het voertuig;
U kunt het kenteken van uw voertuig smsen naar 2020. Dus bijvoorbeeld 81-TDK-4. Meer informatie kunt u vinden op onze kentekeninformatie per sms pagina.
Hoeveel wegenbelasting betaal ik?
Wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, is iets waar geen enkele bestuurder in Nederland aan ontkomt. U betaalt wegenbelasting wanneer u een motorrijtuig zoals een auto of bromfiets op uw naam hebt staan. Wanneer u de wegenbelasting op kenteken opvraagt, ontvangt u direct de hoeveelheid te betalen wegenbelasting van een motorrijtuig.
De hoeveelheid wegenbelasting die u moet betalen is afhankelijk van het soort voertuig dat u bezit. Daarnaast zijn er nog meer factoren die de hoogte van uw wegenbelasting bepalen:
- Het type brandstof;
- Het gewicht van het voertuig;
- De emissieklasse van het voertuig;
- De provincie waarin u gevestigd bent;
Vrijstelling van wegenbelasting
U kunt vrijstelling van wegenbelasting aanvragen bij de belastingdienst. Deze kunt u enkel aanvragen indien uw voertuig voldoet aan bepaalde voorwaarden. Zo hoeft u geen wegenbelasting te betalen wanneer uw voertuig minimaal 40 jaar voor het eerst in gebruik is genomen. Ook voertuigen van hulpverleners zoals politie, ambulance en brandweer krijgen vrijstelling van wegenbelasting.
Andere voertuigen die een vrijstelling van wegenbelasting krijgen zijn voertuigen die een positieve baat leveren aan het wegenstelsel van Nederland, zoals een kolkenzuiger en straatveegwagen. Dit geldt dus ook voor voertuigen die wegen aanleggen en onderhouden.
Betaal altijd op tijd
Het is vanzelfsprekend dat u uw wegenbelasting op tijd moet betalen. De uiterste betaaldatum staat altijd vermeld op de rekening die u ontvangt van de belastingdienst. Wanneer u niet op tijd betaalt, kunt u een naheffingsaanslag ontvangen. Dit kan resulteren in een verzuimboete. RDWdata raadt u aan de belastingdienst te machtigen de wegenbelasting automatisch af te schrijven van uw rekening. Zo voorkomt u ten alle tijde een naheffingsaanslag.
De belastingdienst controleert ook voortdurend op de status van voertuigen. Dit doen zij bijvoorbeeld met camerabeelden, douane gegevens en bekeuringen. Indien er wordt geconstateerd dat u geen of te weinig wegenbelasting hebt betaald, is een naheffingsaanslag met een boete het gevolg.
Doe de kentekencheck!
Wilt u de wegenbelasting van een motorrijtuig op kenteken ontvangen? Doe dan nu de kentekencheck per SMS en ontvang direct de totale kosten van een voertuig. SMS kenteken naar 2020. Ook kunt u via RDWdata een gratis kentekencheck doen waarbij u onder meer de technische gegevens en uitvoering van een voertuig ontvangt. Door deze gegevens te raadplegen bent u altijd verzekerd van een veilige aankoop van een tweedehands auto.
Heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op.
Tarief
Per SMS-bericht (totaal drie betaalde SMS-berichten) betaalt u slechts drie euro. (totale kosten negen euro plus de kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon). 2020 is geen abonnementsdienst. Ben je jonger dan 16 jaar vraag je ouders of voogd om toestemming.
*Er zijn uitzonderingen bij het opvragen van de data. Lees hier de uitzonderingsgevallen.